Veiligheidscoördinatie
Bij BDA Engineering begrijpen we dat veiligheid een topprioriteit is bij bouwprojecten. Daarom bieden we uitgebreide veiligheidscoördinatie om ervoor te zorgen dat jouw projecten veilig en conform voorschriften worden uitgevoerd. Als ervaren veiligheidscoördinatoren werken we nauw samen met jouw team om risico's te minimaliseren.
Waarom veiligheidscoördinatie?
Bouwprojecten brengen tal van risico’s met zich mee. Veiligheidscoördinatie is cruciaal om deze risico's te identificeren en te beheren, en ervoor te zorgen dat alle betrokkenen veilig kunnen werken op de werf.
Sinds 2001 is het dan ook verplicht om een veiligheidscoördinator aan te stellen, zowel voor de ontwerp- als verwezenlijkingsfase van de werken. Van het opstellen van veiligheidsplannen tot het uitvoeren van regelmatige inspecties, veiligheidscoördinatie helpt ongevallen te voorkomen en de naleving van veiligheidsvoorschriften te waarborgen.
Wat doet een veiligheidscoördinator?
Een veiligheidscoördinator waarborgt de veiligheid op de werf door de volgende stappen te ondernemen:
- het opstellen van een veiligheids- en gezondheidsplan. Hierin worden verscheidene maatregelen omschreven die gedurende de werken moeten nageleefd worden.
- het opvolgen van de werken door middel van werfbezoeken en het versturen van werfverslagen aan iedere betrokken aannemer.
- het opstellen van het postinterventiedossier (PID). Hierin worden alle documenten gebundeld die betrekking hebben tot de geleverde werken.
Wanneer moet een veiligheidscoördinator aangesteld worden?
Van zodra tenminste twee aannemers werken uitvoeren op de werf, zelfs al zijn deze personen nooit gelijktijdig op de bouwplaats, is het verplicht om een veiligheidscoördinator aan te stellen. Dit betekent dat nutsbedrijven voor gas, elektriciteit, telefonie, … ook als aannemer gelden.
Wie moet een veiligheidscoördinator aanstellen?
Bij werven vanaf 500 m² is de bouwheer of opdrachtgever belast met de aanstelling. De veiligheidscoördinator moet bovendien gecertificeerd zijn met de nodige beroepservaring en aanvullende opleidingen.
Voor werven kleiner dan 500 m² en je bent privépersoon, dan staat je architect in voor de aanstelling en mag deze persoon zelf als veiligheidscoördinator optreden. Wel zijn er eisen naar specifieke beroepservaring en de genoten basisopleidingen.
Hoe sluit men een overeenkomst af?
Dit gebeurt steeds door middel van een schriftelijke overeenkomst. Zo niet zal bij controle door de architect of technische inspectie de werken stilgelegd worden. Bovendien ben je niet verzekerd wanneer zich een ongeval voordoet.
Veiligheid voorop
Veiligheidscoördinatie bij bouwprojecten is van cruciaal belang voor het waarborgen van een veilige werkomgeving en het minimaliseren van risico's. Bij BDA Engineering begrijpen we de complexiteit van bouwprojecten. We kennen de wetgeving, de noden van een bouwproject en kunnen de wensen van bouwheer en architect op elkaar afstemmen.